Taggat: Sömnproblem

Att sträckkolla tv-serier kopplas till sömnproblem

Att titta på flera avsnitt av en tv-serie i rad har blivit extremt populärt och kopplas nu till trötthet och sömnlöshet bland unga vuxna.

Genen som gör det svårt att vakna på morgonen

Är du en nattuggla och har svårt att komma upp ur sängen på morgonen? Då kan du kanske skylla på denna gen. Forskare uppskattar att en bland 75 personer i Europa är drabbade av mutationen som påverkar din kroppsklocka.

Kraftig ökning av sömnmedel till barn utan godkännande

Förskrivning av sömnmedlet melatonin ökar kraftigt bland både barn och vuxna i Sverige enligt Socialstyrelsen. Men läkemedlet är inte godkänt för barn utan förskrivs "off-label" förklarar utredare Peter Salmi.

Forskares oväntade tips för bättre sömn

Leta rätt på tältet och ta en campingtur över helgen. Sommar som vinter! Det menar forskare räcker för att ställa om din kroppsklocka till rätt årstid.

Vad är en god natts sömn?

Inte bara kvantitet men kvalitet menar en amerikansk expertpanel som tagit fram nya riktlinjer för vad en god natts sömn verkligen betyder.

Sömnbrist kan påverka tarmfloran

En ny klinisk studie från Uppsala universitetet visar att sömnbrist kan förändra förekomsten av vissa tarmbakterier som i tidigare studier associerats med försämrat ämnesomsättning.

Fler barn ordineras melatonin

Allt fler barn använder sömnläkemedlet melatonin för att kunna sova bättre. Förra året var det 23 000 barn mellan åldrarna 0-19 som brukade läkemedlet. Melatonin är ett sömnhormon som är naturligt i kroppen, men som läkemedel är det inte godkänt för barn. Det rapporterar ekot.

Svårt att natta ditt barn? Sömnexperten ger hans bästa tips

Oroliga nätter, myror i brallan och iPads i sängen. Det är inte lätt att vara förälder idag och ständigt försöka hålla koll på barnens mobilanvändande eller fysiska vanor. DH har därför – tillsammans med sömnforskare Christian Benedict – listat fem tips på hur du enkelt kan få ditt barn att somna lättare.

Här kan du se himlens alla stjärnor i Sverige

Riksgränsen och Kiruna, det är allt! Ett nytt atlas visar ljusförorening världen över och tyder på att mer än 99% av Europas och USAs befolkning går miste om himlens alla stjärnor på grund av onaturligt ljus.

Medelålders män är sämst på att sova

Tack vare appen Entrain har forskare från Michigan universitet fått fram information om människors sömnvanor. Unga kvinnor sover mest, medelåldersmän sover minst. Men hur ser det ut bland världens alla länder?

Midnattssolen kan medföra sömnproblem

20 maj debuterade midnattssolen i Sverige. Solen är framme i två månaders tid och går att beskåda norr om norra polcirkeln. Dessvärre har detta lett till sömnproblem, främst hos säsongsarbetare som åker från södra till norra delarna av Sverige.

Har du upptäckt iPhones nya sömnhjälpmedel?

Ligger du i sängen och surfar på mobilen innan du ska sova? Blått ljus från skärmen kan ge dig sömnbesvär. Här är tekniken som förändrar allt.