Taggat: Stroke

Stark mat kan dämpa salt-suget

Personer som tycker om stark mat verkar också äta mindre salt och har lägre blodtryck visar ny studie. Resultaten kan koppla stark mat till lägre risk för hjärtattack och stroke.

Lång eller kort? Det kan avgöra din risk för blodpropp

En studie på över två miljoner svenska syskonpar tyder på att din längd påverkar din risk för blodpropp. Långa vener och tyngdkraft är möjliga förklaringar från forskare bakom studien.

Ökad risk för hjärtsjukdom av eksem ifrågasätts

På senare tid har forskning gett tecken på att atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men en ny studie visar motsatsen.

Forskare: Snus 95% säkrare än rökning

Idag är snus förbjudet i alla länder i Europa förutom Sverige. Men ny statistik som presenteras denna vecka vid Global Forum on Nicotine i Polen tyder på att snus kan rädda liv, ett uppenbart argument för att legalisera snus i Europa enligt konsumentgrupper.

Metoden som kan rädda fler som drabbas av stroke

Att ta bort en blodpropp i hjärnan med en avancerad metod kan kraftigt förbättra prognosen och förkorta rehabiliteringstiden för de patienter som drabbas av svår stroke, det skriver Socialstyrelsen.

Lär dig de vanligaste tecknen på stroke

Idag är det internationella strokedagen. För att minska dödssiffran är det varje människas uppgift att lära sig de vanligaste tecknen på stroke. Gör det du också!

Svenskars hälsa blir bättre och bättre

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen lever vi både längre och friskare i Sverige. Men psykisk ohälsa ökar fortfarande och speciellt utsatta är kvinnor.

Ny upptäckt ger hopp om snabbare återhämtning efter stroke

I en studie på möss vid Sahlgrenska akademin visar sig en ny behandlingsstrategi ge snabbare återhämtning efter stroke. Forskarna bakom studien beskriver nästa steg för att ta behandlingen vidare till människor.

Vem lever längst – köttätare eller vegetarianer?

Allt fler väljer en vegetarisk kost som en god gärning för vår planet och vårt klimat men den vegetariska kosthållningens hälsofrämjande effekt är nog det som lockar mest. Men har vegetarianer verkligen lägre risk att dö än personer som äter kött? Svaret kommer förvåna dig.

Cancerläkemedel testas mot stroke

Ett läkemedel som vanligtvis används för behandling av blodcancer kan minska funktionsnedsättning efter en stroke.

Saltar du på maten? Det kan vara ärftligt

Visste du att det är genetiskt betingat om du gillar broccoli eller inte? Hur mycket du saltar på maten verkar också ärftligt.

Framtidens alternativ till meningslösa antioxidanter

Forskare har länge trott på kopplingen mellan fria radikaler och sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimer. Men antioxidanter som motverkar fria radikaler har inte visat sig effektiva. Nu har forskare hittat alternativ.

Är sex i äldre ålder bra för hälsan?

Att ha sex ofta – och njuta av det – leder till att äldre män löper större risk för hjärtinfarkt och andra hjärtproblem. Medan äldre kvinnor som har sex regelbundet, minskar deras risk för högt blodtryck.

Diabetespatienter med högt blodtryck felbehandlas

En studie från Sahlgrenska akademin motsäger Socialstyrelsens senaste rekommendationer för vård av diabetes patienter.

Stroke minskar i Finland tack vare färre rökare

Finlands nationella policy emot rökning verkar ha haft starkt inflytande över antalet stroke fall i landet.

Optimal hälsoeffekt – jogga 8 timmar i veckan

I en ny omfattande studie avslöjar forskare hur pass mycket människor faktiskt måste träna för att försöka hålla sig borta från folksjukdomar. Resultatet är betydligt mer än man tidigare trott.

Kvinnor med migrän har högre risk för hjärtsjukdomar

Omkring en av fem kvinnor är drabbade av migrän idag och de kan ha högre risk för hjärtsjukdomar som stroke.

Stamceller får förlamad kvinna att börja gå

En 71-årig kvinna gick igenom en experimentell behandling med stamceller efter sin stroke. Hon kan nu stå på benen igen efter att bara kunnat röra vänster tumme.

Med nära till naturen lever du längre

Forskning visar att grönska och växtlighet minskar risken att dö av lungsjukdomar och cancer. Dessutom tipsar vi om växter du kan plantera hemma som renar luften där du bor.

Dina dödligaste vanor

Forskare har tagit fram den ultimata risklistan. Här listas dina vardagsvanor bland riskfaktorer att dö i förtid.