Taggat: typ 1 diabetes

Regelbunden alkoholkonsumtion håller diabetes borta

Att konsumera alkohol upp till fyra gånger i veckan minskar risken för diabetes jämfört med de som inte dricker alkohol alls visar en överraskande ny studie från Danmark.

Kontrollera dina insulinceller med mobilen

Framtiden för diabetiker kan innebära full kontroll över insulinproduktion i kroppen med hjälp av en smartphone. Det visar en banbrytande ny studie på möss.

Hjärt-kärlsjukdomar minskar – diabetiker vinnare

Hjärt-kärlsjukdomar har minskat ordentligt i Sverige sedan 90-talet. Det visar en studie från Sahlgrenska som samlat information från närmre 3 miljoner vuxna svenskar.

Upptäckt: Ny cell som kan göra insulin

Vid typ 1 diabetes dör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och kan inte ersättas. Men nu hittar forskare i USA en ny typ av cell som kan ta över produktionen.

Bukspottkörtel i 3D hjälper diabetesforskare

Svenska forskare har tagit fram ett verktyg för att undersöka bukspottkörteln tredimensionellt. Ett verktyg som redan använts för att undersöka anatomiska förändringar vid fetma och diabetes.

Dödsfall orsakat av diabetes underskattat

Det har uppskattats att omkring tre procent av dödsfall i USA är orsakade av diabetes. Men en ny analys från forskare i Boston tyder på att den siffran borde tredubblas.

Ut med det gamla – in med den nya blodsockermätaren

Lägre blodsocker över tid och högre välbefinnande för patienter är resultatet av en längre studie på kontinuerlig blodsockermätning vid Sahlgrenska akademin.

Då släpps den konstgjorda bukspottkörteln

FDA har godkänt användningen av världens första konstgjorda bukspottkörtel och nu avslöjas apparatens lanseringsdatum.

Världens första ”konstgjorda bukspottkörtel” godkänns

Bukspottkörteln kan automatiskt övervaka en persons blodsockernivåer och administrerar så mycket insulin som behövs. Det krävs alltså ingen konstant kontroll eller injicering hos diabetikern.

Kändisar uppmärksammar diabetes genom dans

The American Diabetes Association samlar ihop megakändisar inför en ny kampanj som syftar till att öka medvetenheten om sjukdomen, diabetes. Kampanjen påminner mycket om den berömda ”Ice bucket challenge” som spreds som en löpeld i sociala medier.

Gravida diabetespatienter får hjälp av insulinpump

I en mindre studie från Storbritannien fick gravida kvinnor med typ 1 diabetes pröva en helt automatiserad insulinpump för att kontrollera blodsockernivån.