Taggat: vaccin

Vaccination – förebygger smittsamma sjukdomar

Vaccin förebygger smittsamma sjukdomar och räddar årligen miljontals liv globalt. I Sverige har smittsamma sjukdomar som mässling och polio mer eller mindre försvunnit.

Så fungerar flockimmunitet

Begreppet flockimmunitet har vi hört i många nyhetssändningar under de senaste månaderna och beskrivs som ett sätt att bekämpa coronaviruset. Men vad är egentligen flockimmunitet? Och hur kan det hjälpa oss under den pågående coronapandemin?

Vaccin mot coronavirus – så ser läget ut

Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 har spridits som en löpeld till världens alla kontinenter. I skrivandes stund har över 2,5 miljoner människor smittats och 178 000 dött. Men något vaccin mot sjukdomen covid-19 – som viruset orsakar – finns i nuläget inte.

Senaste HPV-vaccinet ger bredare skydd

En förbättrad version av vaccin mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer ger brett skydd mot fler HPV-typer visar ny studie som följt vaccinets effekt över sex års tid.

Ny teknologi: Vaccin i ett plåster istället för spruta

Rädd för sprutor? Nu testas ett vanligt plåster som kan leverera vaccin med samma effekt som vaccinsprutor.

Vaccin mot kolesterol kan skydda mot hjärtsjukdom

Ett vaccin mot det "onda" kolesterolet når framgång i studier på möss genom att minska fett och förträngningar i blodkärl. Nu testas vaccinet i människor.

Vaccin mot heroin klarar tufft test

Ett vaccin som blockerar effekten av heroin för att minska återfall bland missbrukare visar effekt i apor. Nästa steg blir att utvärdera vaccinet i människor.

Vaccinfyllda grönsaker – nytt skydd mot TBE

Nu kan ätbart vaccin mot fästingburna sjukdomar bli verklighet. Förhoppningen är att det ska räcka med att äta en morot för att få skydd mot TBE, det skriver Vetenskapsradion.

Nytt utbrott av Ebola i Afrika

Världshälsoorganisationen, WHO, bekräftar ett fall av ebola i Demokratiska republiken Kongo och flertal misstänkta fall men siffran kan komma att öka.

Nu ska barnen i Afrika få malariavaccin

För första gången någonsin ska ett malariavaccin testas i större skala i en befolkning. Hundratusentals barn i Ghana, Kenya och Malawi ska nämligen få tillgång till det nya vaccinet.

Sjukdomar du enkelt kan skydda ditt barn mot

Denna vecka är vaccinationsveckan i Europa. Konceptet är startat av Världshälsoorganisationen med mål att öka människors kunskap kring vaccinationer och hur effektivt de skyddar mot allvarliga sjukdomar.

HPV-vaccin även säkert för gravida

Kvinnor som får HPV-vaccin under graviditeten behöver inte oroa sig att fostret ska ta skada visar en ny studie från Danmark.

Misstänkt utbrott av mässling i Stockholm

Flera personer i Stockholmsområdet har insjuknat i mässling de senaste månaderna. Nu pågår en utredning om utbrottets omfattning.

Rotavirusvaccin kan införas i barnvaccinprogrammet

Nu ska regeringen besluta om rotavirusvaccin bör ingå i det allmänna barnvaccinprogrammet.

Även vuxna bör vaccineras mot mässling och röda hund

För att nå Världshälsoorganisationens mål om att utrota sjukdomarna röda hund och mässling rekommenderas nu både vuxna och barn att vaccinera sig. Ann Lindstrand vid Folkhälsomyndigheten ser det som en viktig påminnelse för vuxna om hur viktig vaccinationen är, speciellt vid utlandsresa.

Första vaccinet mot herpes mycket effektivt

För första gången har vi en vaccinkandidat som testats på djur och ger starkt skydd mot herpesviruset som ger genital herpes. Har det samma effekt i människor kan det helt sätta stopp för spridning av viruset.

Så kan vaccin förvaras i rumstemperatur

Ett internationellt samarbete har lett till tre enkla och billiga tillsatser som gör att vaccin kan bevaras vid rumstemperatur istället för kylskåp.

Nytt vaccin mot äggstockscancer får ok

Ett immunovaccin mot äggstockscancer blir godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Världens första malariavaccin är här

Världshälsoorganisation (WHO) meddelar att ett nytt vaccin mot malaria är redo att testas: ”Det här pilotprojektet är en milstolpe i kampen mot malaria”, säger Pedro Alonso, WHO:s Global Malaria Programme.

Forskare varnar för dödlig följdsjukdom av mässling

En dödlig neurologisk sjukdom som följd av mässling är betydligt vanligare än forskare tidigare trott. Nu varnas amerikaner från att resa till Europa.