Taggat: Vatten

Risk för vattenbrist i Sverige i sommar

Stora delar av Sverige kan komma att drabbas av vattenbrist i sommar. Kommuner kan behöva sänka vattentrycket i ledningarna för att tvinga ner vattenförbrukningen.

Så ska världens mest utrotningshotade vattendjur räddas

Kaliforniatumlaren är världens mest utrotningshotade marina däggdjur. Idag lever bara trettio stycken kvar. Ett räddningsarbete är nu igång som tar hjälp av tumlarens bästa vän.

Törst gör oss aningen dummare

Vi får ofta höra att vi ska dricka mycket vatten, ständigt kontrollera färgen på vårt urin samt begränsa intaget av koffeinhaltiga drycker. Kolossala mängder kanske inte behövs, men att hålla vätskebalansen under kontroll kan vara viktigt för att inte bli alltför bakom flötet, enligt en ny studie.

Läskdrickare äter sämre mat än vattendrickare

Om människor bara ersätter en kalorilastad dryck med vatten, kan det minska kroppsvikt och förbättra den allmänna hälsan avsevärt, enigt en forskare vid Virginia Tech. Läskdrickare har även en tendens att äta mer rött kött, bröd och pasta än vattendrickare.

Så kan du förbättra ditt dricksvatten

Med enkla medel går det att hjälpa ekosystemet på traven och öka sjöarnas motstånd mot tillväxt av giftiga alger, direkt från ditt stilla hem. Det gäller exempelvis ditt eget dricksvatten.

Så köper du miljövänlig solkräm

Läkemedelsverket har granskat solskyddsprodukter på den svenska marknaden med fokus på korrekt märkning, innehåll och effekt. Men fortfarande får miljöfrågor en försumbar plats i diskussionen. David Gunnarsson från Naturskyddsföreningen förklarar hur du som konsument kan göra bra miljöval när du handlar solkräm.

Vätskebrist? Nej du dricker för mycket vatten!

Värmeböljan är här. Du kanske oroar dig för vätskebrist? I själva verket dricker många alldeles för mycket vatten. Dagens Hälsa talar om myter kring vätskebrist med Mats Rundgren, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi på Karolinska institutet.

Bakelse inspirerar till filter som renar vatten

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat ett pappersfilter som kan rena vatten från världens farligaste virus.