Taggat: Växthusgas

15 000 forskare varnar mänskligheten om miljökatastrof

1992 publicerade världskända forskare en "varning till mänskligheten" med hänsyn till mänskligt beteende som förstör vår miljö. Nu kommer en "andra varning" undertecknad 15 000 forskare.

Nu är jordens naturresurser slut för i år

Den Ekologiska Skuldens Dag inträffar rekordtidigt i år, den 2a augusti. Dagen markerar den tid på året vi har förbrukat de naturresurser som jorden kan producera på ett år. Från och med idag fram till årsskiftet lever vi därför på naturtillgångar som vi, så att säga, lånar av kommande generationer.

En enkel åtgärd minskar växthusgaser med 70%

Med en enkel åtgärd kan metangasutsläpp från boskapsdjur minska med 70 procent. Det motsvarar Indiens koldioxidutsläpp i 36 år.

Personlighetstypen som inte tror på klimatförändring

I en avhandling från Uppsala universitet visar forskare i psykologi vilken personlighetstyp som tenderar att misstro det uppenbara problemet.

Jordens temperatur kan öka med 7 grader

Enligt en ny beräkning av amerikanska forskare kommer jordens genomsnittstemperatur öka med tre till sju grader. Dessutom visar en ny studie att USA kommer missa sitt mål om att minska växthusgasutsläpp innan 2025.

Nu lever vi på lånade naturresurser

Idag, den 8e augusti, är det Den ekologiska skuldens dag. Vi har nu använt lika mycket naturresurser som jorden kan producera på ett år. Resten av året lever vi på naturtillgångar som vi lånar av kommande generationer.

Omvänd evolution skapar bakterier som renar luften

Forskare i Israel har manipulerat bakterier till att rena luften från koldioxid och bilda de sockerarter de behöver för att växa och överleva.