Taggat: Zika

Oändliga möjligheter med mikroskop i mobilen

Ett litet och billigt mikroskop som kopplas till mobiltelefonen kan användas för att ställa diagnos på allt ifrån cancer till tuberkulos och ebola.

Zuckerberg ger miljarder för att ”bota alla sjukdomar”

Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan donerar 25 miljarder kronor under tio år till forskning.

Gula febern får nya vaccinationskrav

Världshälsoorganisationen (WHO) har fastställt nya krav gällande vaccination mot gula febern. Gula febern förekommer i vissa turistorter vilket innebär viktiga nyheter för de som ska resa utomlands på semestern.

Zikavaccin ger 100% skydd i möss

Två typer av vaccin mot Zika har testats i möss och ger komplett skydd. Forskare vill fortsätta med tester i människor så snart som möjligt.

Gravida zikadrabbade kan få helt friska barn

Forskare rapporterar att de inte fått några missbildningar bland 600 barn i Colombia vars mödrar visat symptom på zikaviruset i sin tredje trisemester ...

Mästare fryser sin sperma inför OS i Rio

Trots varningar från 150 medicinska experter som vill skjuta upp eller flytta OS från Rio, så verkar det som att spelen kommer bli av. Men deltagarna är skeptiska. Längdhopparen Greg Rutherford har till och med låtit frysa ner sin sperma.

Zika – på väg mot Europa

Ett nytt verktyg förutsäger risken för zikavirusets spridning i 189 länder. Bland dessa länder är Frankrike inräknat som en av de mest utsatta, tillsammans med södra delar av Kina och Förenade Arabemiraten.

Här är molekylen som kan döda alla virus

Virus som ebola, polio, zika och influensa är sjukdomar som kan förstöra och i värsta fall döda människor. Men tack vare forskare i Singapore kan ett botemedel vara på väg, en jättemolekyl som lyckats hindra virus från att infektera immunceller.

Allt det senaste om Zika-viruset

Förra året märktes en kraftig ökning av fosterskadan mikrocefali i Brasilien. Då rapporterades 3500 fall av mikrocefali jämfört med runt 150-200 fall tidigare år. Efter ett omfattande forskningsarbete vid laboratorier över hela världen förklarar Världshälsoorganisationen, WHO att zikaviruset är en sannolik orsak till både fosterskadan mikrocefali men även Guillain-Barré syndrom som orsakar förlamning.

Varför biter myggor dig och ingen annan?

Efter en natt i sommarstugan vaknar du med 200 myggbett över benen men din rumskamrat vaknar oskadd. Så vad är det som lockar myggorna till just dig?