Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 september 2018
Spädbarn amning

Hejsan!

Jag har en bebis på 3 månader som från start haft svårt med greppet om bröstet. Vid 1 månad fick han tungbandet klippt och då blev greppet lite bättre, eller ja det gjorde inte ont och inga sår längre. Men han tar bara tag om bröstvårtan.

För bara någon vecka sedan började han krångla ännu mer vid amning. Han drar och sprattlar (mjölk finns) och om han inte får tag direkt blir han otröstlig och man får gå runt med honom ca 30min och sedan prova igen, detta kan ta några gånger tills han är för trött för att skrika. Ibland somnar han efter bara 2 min.

Han har ont i magen av massa gaser (vi kör med pysventiler, magdroppar och minifom) vilket gör att han inte får ro att äta. Det rinner mjölk ner på mig när han ammar. Hans viktkurva har nu planat av och jag som mamma går inte ut bland folk då amningen är såpass problematisk att jag inte känner att jag kan amma någon annanstans än mitt hem.

Alla säger att amningen är så mysig osv men i och med att det varit problem från start har jag gjort det enbart för hans skull, men nu orkar jag inte mer, jag har inte heller känt att det varit mysig någon gång. Har bara kommit halvvägs med amning och blir nervös inför varje matstund då det alltid är problem.

Vi har provat flaska och det fungerade innan tungbandet klipptes, men eftersom det blev bättre sedan slutade vi med flaska. Nu vägrar han. Han får kväljningar, skriker, spiller och vägrar.

Vad ska jag göra? Hur får jag honom att ta flaska?
Mvh en trött mamma.


Kära trötta mamman!

Barnmorskan Åsa Holstein-Litzén

Men puh vad jobbigt ni har det och vad du kämpar! Om amningen är strulig så är det oftast inte mysigt alls.

Mitt svar kommer utifrån att jag tolkat ditt mejl som att du vill lägga ner amningen och introducera flaska. Det är alltid svårt att ge specifika råd eftersom jag inte kan vara med fysiskt vid själva matningstillfället. De råd som kommer nu är mer allmänna.

Det finns många olika slags flaskor ni kan prova och olika slags utformade nappar. Du reglerar hur snabbt mjölken ska komma när han suger genom hur hårt du drar åt plastringen runt själva flaskan, ju lösare åtskruvat desto snabbare kommer mjölken.

Pröva att låta honom sitta mer rakt upp när han äter och se om det hjälper.

Pröva att mata honom innan han är ”skrikhungrig” och se om det funkar bättre.

Det brukar även vara smart att i början ge din egen mjölk (som du pumpat ut) på flaska så att han känner igen smaken. Kanske är det lättare om någon annan än du (som luktar mjölk och förknippas med amning) ger honom mat från flaskan.

Prata med din BVC sköterska! Hon kan hjälpa er komma tillrätta med problemet.

Varmt lycka till!


Läs mer om Åsa Holstein-Litzén här. 

Vill du ställa en fråga till Åsa? Fyll i formuläret!

[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 5 september 2018