Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 augusti 2016

Hur mycket kan en mindre vattenförlust egentligen påverka oss människor?

Tidigare studier har upptäckt att en 2 procentig vattenförlust i kroppen påverkar humöret negativt. Detta är vanligtvis förknippat med perioder av mycket träning eller annan fysisk aktivitet.

giphy (12)I en annan nypublicerad studie såg forskare tendenser av ett försämrat minne hos de testpersoner som blev utsatta för nedsatt vätska i kroppen. Det skriver The Conversation.

För att få fram sina resultat lät de 101 friska vuxna deltagare få befinna sig i en kontrollerad miljö med en rumstemperatur på 30 grader. Under de fyra timmar som de skulle spendera tid där använde forskarna elektroniska vågor för att mäta varje deltagares kroppsvikt.

När tidsperioden var över fanns det en vätskeförlust på 0,72 procent av kroppsvikten hos de testpersoner som inte fick i sig någon vätska.

Efter att ha genomfört ett antal tester såg forskarna att de som var mer uttorkade hade sämre minne, var inte lika energiska och gav sin omgivning mindre uppmärksamhet. Medan de som hade druckit vatten under denna period fann testerna lättare.giphy (12)

Se därför till att få i dig din dagliga dos vatten och håll den balanserad beroende på vad du har för aktiviteter planerade. Men se även upp för överkonsumtion av vatten, då det kan leda till andra besvär. Läs mer om det HÄR.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 17 augusti 2016