Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 20 december 2016
Kvinna på gymmet under nattetid, vilket kan öka skaderisken.

Ämnesomsättning är en av många kroppsfunktioner som fungerar sämre nattetid.

För de mer avvikande arbetstider kan ett nattpass på gymmet kännas som en perfekt alternativ för att hinna röra på sig. Men det finns en risk med att träna på natten.

Anledningen är att kroppen varvar ner och ställer in sig på vila under nattetid. Vår balans– och koordinationsförmåga försämras då vilket gör att vi inte kan prestera på samma sätt som vi kan göra under dagen.

Viktigt att vara försiktig

Då kroppen inte är beredd att leverera måste man ta det lugnt om man väljer att träna nattetid, även om man själv anser att det finns mycket energi att hämta. Risken är annars att man råkar ut för en skada, enligt Madeleine Rybeck, personlig tränare på SVT Nyheter.

Ett tips är att låta bli explosiva övningar och sådana som kräver god balans. Det är även viktigt att tänka på att inte pressa sig själv för hårt då natten egentligen är en tid för vila.

Givetvis är det ändå viktigt att träna, och om det inte går att planera in sitt pass under någon annan tid på dygnet på grund av hinder som står i vägen är det ändå bättre att träna på natten än inte alls.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 20 december 2016