Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 september 2016
Kvinna använder en vit smartphone

Umeå universitet testar en mobilapp för att ge kvinnor hjälp vid ansträngningsinkontinens.

I en studie på 123 kvinnor från hela Sverige utvärderades en ny mobilapp från Umeå universitet. Appen heter Tät® och ska hjälpa kvinnor som lider av ansträngningsinkontinens.

Det är inte ovanligt att kvinnor drabbas av ansträngningsinkontinens någon gång i livet. Då förekommer oftast urinläckage vid hosta eller träning med till exempel höga hopp.

Inkontinens kan behandlas effektivt med bäckenbottenträning men många kvinnor undviker att söka vård till exempel för att det är pinsamt att tala om med vårdpersonal.

Ökad livskvalitet efter tre månader

Via appen får kvinnor tips och råd om bland annat bäckenbottenövningar samt påminnelser. Efter tre månader visade studien att appen hjälpte att förbättra symptom, antalet läckagetillfällen, användning av inkontinensskydd samt deltagares livskvalitet.

Forskarna bakom tekniken hoppas att appen ska ge flera kvinnor hjälp, även de som inte vill söka sig till vårdcentral. Nästa år kommer ytterligare resultat från långtidsstudier och forskarna utvecklar redan andra appar för olika typer av inkontinens.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 september 2016