Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 26 september 2016
Färgglatt korallrev.

Du kan själv bli del av ett korallrev när du dör för att motverka klimatförändring.

3D printer kommer till havets räddning

I Monaco har 3D printers använts för att göra konstgjorda korallrev. Modellerna är byggda av ett sand-liknande material tillsammans med en klistrig substans på utsidan för att göra det lättare för nya koraller att fästa och växa.

Reven tar ungefär tretton timmar att skriva ut och sänks sedan ner 27 meter under ytan i havet utanför Monaco. Liknande projekt har också använts utanför Jamaica.

Bli en del av ett korallrev

eternal-reef

Bild från eternalreef.com

Företaget Eternal Reefs startades av två vänner i USA som tyckte om att dyka i havet utanför Florida på fritiden. De märkte att korallreven höll på att förfalla och bestämde sig för att hjälpa till.

De tillverkar ihåliga halvklot gjorda av en speciell cementblandning som lockar och uppmanar mikroorganismer att bygga upp nya rev på havets botten.

Som en extra bonus kan du välja att låta din aska blandas in i cementbollarna efter att du dött och kremerats. Över 700 000 klot har redan sänkts ner på havets botten och kan besökas av dykande nära och kära.

Återanvänd gamla cementblock

cementblock-havetI Grenada har Grand Anse Reef Regeneration Project (GARRP) använt sig av gamla cementblock för att locka korallarver att få fäste och återuppbygga korallreven.

Inte bara koraller blir stöttade utan även djur som sjöborrar har fått ny livskraft, de var nära att dö ut i området på 1980-talet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 26 september 2016