Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 22 mars 2017

Idag finns det bara krav på att märka ut allergiframkallande ämnen och volymprocent på alkoholhaltiga drycker.

Den nya lagstiftningen kräver nästan att alla livsmedel bör ha en ingrediensförteckning och näringsdeklaration. Det betyder att det ska gå att se vilka ingredienser som finns i livsmedlet samt hur mycket näring och energi (kalorier) livsmedlet innehåller.

Från början kommer inte kravet att gälla alkoholhaltiga drycker med mer än 1,2 volymprocent alkohol.

– Vi välkomnar att det här arbetet går framåt. Lättillgänglig och tydlig information är en förutsättning för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Som ett första steg uppmanar kommissionen alkoholindustrin i EU att inom ett år ta fram förslag på hur konsumentinformation om innehåller ska införas på hela alkoholmarknaden.

Därefter bedömer EU-kommissionen om industrins förslag ger de önskade effekterna eller om det behövs andra åtgärder.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 mars 2017