Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 maj 2017

Forskare bakom studien Kira Rubtsova, Philippa Marrack och Anatoly Rubtsov vid National Jewish Health i Colorado, USA. (Bild från National Jewish Health)

Autoimmuna sjukdomar som MS, reumatism och lupus kännetecknas av att immunsystem plötsligt angriper friska och harmlösa vävnader i kroppen.

Kvinnor drabbas mellan två till tio gånger oftare än män och omkring 80 procent av patienter med autoimmuna sjukdomar är kvinnor. Idag finns inga botande behandlingar.

ABC-celler i fokus

Sedan 2011 har en speciell immuncell fått stor uppmärksamhet tack vare dess koppling till autoimmuna sjukdomar. Så kallade ABC-celler har visat sig ackumulera i möss med autoimmuna sjukdomar och speciellt äldre honmöss.

Dessutom har forskning visat att en särskild faktor inuti ABC-celler som heter T-bet driver vilka gener som är på- eller avslagna och bestämmer därmed hur ABC-celler beter sig.

I den senaste studien visar forskare att möss som är genetiskt manipulerade att sakna T-bet i ABC-celler inte drabbas av autoimmuna sjukdomar i samma utsträckning. Resultaten visar att 75 procent av möss med hög risk för autoimmuna sjukdomar och med T-bet dör inom tolv månader. Däremot överlever 90 procent av mössen om T-bet saknas.

Forskare bakom studien tror att samma mekanismer spelar i människor och speciellt kvinnor. Dessutom kan ABC-celler och T-bet bli en viktig måltavla för framtida behandlingar av autoimmuna sjukdomar eller förebyggande strategier.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 16 maj 2017