Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 26 oktober 2016

I studien från Sahlgrenska Akademin deltog 9200 kvinnor i åldern 25-64 som aldrig fött barn. Deras problem visade sig variera stort med ålder och vikt.

– Det här bekräftar att problemen finns i alla grupper och att kvinnor har en svaghet i bäckenbotten även om man inte genomgått en förlossning, säger Maria Gyhagen, gynekolog på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Urinläckage ökar md åldern

Bland unga kvinnor mellan åldrarna 25-35 med BMI upp till 25 (normalviktiga) uppger tio procent att de har urinläckage.

Bland de äldsta i studien som var mellan åldrarna 55-64 med ett BMI över  35 var nästan varannan kvinna drabbad. Om man är över 35 i BMI går det att jämföra med en kvinna som är 165 cm lång och väger mer än 95 kilo.

Av alla 45-64 åringar i studier anger drygt 20 procent att de lider av urinläckage.

Blandinkontinens är någonting som ökar med ålder och är en kombination av ansträngningsläckage och trängningsläckage (överaktiv blåsa). 17 procent av kvinnorna över 55 år meddelar att de måste gå upp och kissa minst två gånger per natt.

– Det ursprungliga syftet med studien var att mäta effekter av graviditeter och förlossningar. Samtidigt har vi fått världens första detaljerade och största material för just den här gruppen, säger Maria Gyhagen i ett pressmeddelande.

De extra utsatta

Kvinnor som inte fött barn är men förskonade från urininkontinens än kvinnor i allmänhet. Samtidigt är gruppen viktig att fokusera på då det kan vara kvinnor som i framtiden kommer att bli gravida och föda.

– De som har urinläckage innan en graviditet riskerar att få det avsevärt värre efteråt. Det är en grupp som är extra sårbar och borde identifieras inom mödravården, säger Maria Gyhagen.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 26 oktober 2016