Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 januari 2017

"Vi har inte ännu kommit så långt att kunna säga om en person åt 15 chips och två hot dogs, men vi är på väg dit" säger en av författarna bakom studien.

Forskare i London har tagit fram ett urinprov som kan avslöja i detalj vad du äter. Det kan bli ett ovärderligt verktyg för forskning kring kost och diet.

Det enda verktyg som används idag är kostdagböcker där deltagare själv rapporterar vad de ätit. Men tidigare forskning har visat att så mycket som 60 procent av de som för dagbok över matintag ger felaktiga rapporter. Det kan vara oavsiktligt, att man bara inte kommer ihåg men det syns en tydlig tendens att människor underrapporterar ohälsosamma matvanor och överrapporterar hur mycket frukt och grönsaker de äter.

Vad säger din urin om dina matvanor?

Det nya urinprovet kan mäta nedbrytningsprodukter från mat som rött kött, kyckling, fisk eller grönsaker. Dessutom kan urinprovet ge en indikation på hur mycket fett, socker, fiber eller protein personen äter.

Testet togs fram med hjälp av 19 frivilliga deltagare som spenderade tre dagar på ett labb där de åt förutbestämda dieter och lämnade urinprover tre gånger om dagen. Utifrån dessa prover tog forskarna fram profiler för hälsosamma eller ohälsosamma dieter.

Verktyget har dessutom utvärderats på 290 personer i England och Danmark där testet detaljerat kunde beskriva vad deltagarna ätit.

Utöver användning i forskningssyfte kan urinprovet göra stor nytta för läkare som behöver utvärdera och följa en patients diet över tid.

Forskarna vill nu förfina metoden så att det går att göra en exakt profil av matvanor baserat på ett enda urinprov och dessutom öka testets känslighet.

– Vi har inte ännu kommit så långt att kunna säga om en person åt 15 chips och två hot dogs, men vi är på väg dit, säger Isabel Garcia-Perez, en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 13 januari 2017