Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 november 2016
Bomullstopsar och en iPhone 6

Forskare ritar fantombild baserat på molekyler vi lämnar efter oss på mobilen.

Vi lämnar spår av kemikalier, molekyler och till och med mikroorganismer på alla ytor vi rör. Den yta många av oss rör vid mest är kanske skärmar på mobiler och läsplattor. Forskare i USA har därför undersökt hur mycket det går att säga om en person baserat på de spår de lämnar efter sig på mobilen.

I studien deltog 39 friska vuxna vars mobiler blev topsade på flera olika ställen. Proverna analyserades med masspektrometri för att upptäcka de molekyler som vilat på mobilens skärm och de identifierades senare med hjälp av en enorm databas av kända molekyler.

Med resultaten kunde forskare rita en sorts fantombild över varje persons livsstilsfaktorer baserat på deras mobil. Till exempel upptäckte de:

  • Läkemedel: som antiinflammatoriska och antidepressiva läkemedel, medel mot nagelsvamp, medel mot håravfall och ögondroppar.
  • Mat: som citrus, koffein och kryddor
  • Hudvårdsprodukter: som solskyddsfaktor, insektsmedel

– Genom att analysera molekyler som personer lämnat efter sig på mobilen kunde vi ta reda på om personen sannolikt var man eller kvinna, om de använder dyrt smink, har färgat håret, dricker kaffe, föredrar öl eller vin, gillar stark mat, behandlas för depression, använder myggmedel och förmodligen spenderar mycket tid utomhus, ja alla möjliga saker, säger Amina Bouslimani, huvudförfattare bakom studien.

Forskarna vill påpeka att det inte går att matcha dessa spår som ett fingeravtryck, många olika personer kan lämna efter sig liknande spår på mobilen. Men tekniken kan bli användbar för kriminologer och utredare som analyserar en brottsplats där det inte finns DNA bevis eller fingeravtryck. Tekniken ska även kunna fungera på andra vardagsföremål som nycklar eller pennor och underlätta sökandet efter till exempel en misstänkt.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 16 november 2016