Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 juni 2017

En forskargrupp vid Lunds universitet har tidigare upptäckt att insulinproducerande celler i bukspottskörteln har många receptorer för A-vitamin på ytan. I en nyligen publicerad studie undersöker de vad A-vitamin kan ha för funktion i dessa celler och upptäcker en koppling till diabetes.

– Kroppens celler har inga onödiga mottagare. Alla har en funktion men i många fall är den ännu inte känd. När vi upptäckte att insulincellerna har mottagare för A-vitamin tyckte vi att det var viktigt att ta reda på varför, vilken funktion de har, säger Albert Salehi, huvudforskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

I experiment på insulinceller från möss där receptorer för A-vitamin delvis blockerats visar forskargruppen att cellerna förlorar sin förmåga att utsöndra blodsockerhormonet insulin. Dessutom försämras cellernas motståndskraft mot infektioner. Total brist på A-vitamin dödar till och med insulincellerna.

Minskat insulinutsläpp och celldöd är två orsaker till typ 2 diabetes. Upptäckterna bekräftades även med insulinceller från avlidna donatorer som levt med typ 2 diabetes.

Tidigare studier har visat att A-vitamin även är viktigt för nyfödda möss, för att insulinceller ska utvecklas normalt. Forskare bakom studien tror att samma gäller för människor och tyder på att A-vitamin även kan spela en viktig roll i diabetes typ 1. Det uppmärksammar också barns behov av tillräckligt med A-vitamin i kosten under uppväxten.

Risk att överdosera med kosttillskott

A-vitamin finns det gott om i inälvsmat och mejeriprodukter. I Sverige är dessutom mjölk berikad med A-vitamin. För en person som äter en normalkost är därför risken för vitaminbrist inte stor men för personer som äter vegetarisk kost kan det bli ett problem.

Dock vill forskare inte rekommendera A-vitamintillskott då det finns en risk att överdosera. De vill istället leta efter alternativa ämnen, som liknar A-vitamin och kan bli en effektiv behandling eller förebyggande åtgärd för diabetes i framtiden.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 juni 2017