Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 20 december 2016

Var fjärde svensk uppvisar någon form av allergisk reaktion under julen och allergibovarna är många. Till exempel juldekorationer som legat nerpackade på vinden eller i källaren under nästan ett helt åt plockas upp och är långt från skinande rena.

Det är även få som är medvetna om alla de allergiframkallande mögelsporer som följer med granen och frodas i den varma inomhusluften. Om brasan dessutom igång, ja ni förstår.

Efter två veckor i stugvärmen har det bildats upp till 5000 mögelsporer per kubikmeter luft. Det går att jämföra med vad som finns i ett hus med en mögelkälla.

  • Genom att intervjua 1000 personer upptäckte analysföretaget Novus oväntade svar som dök upp i analysen.
  • En tredjedel av dem berättade att de eller någon i familjen upplever besvär från damm, växter, mögel eller pälsdjur.
  • Sju av tio sa att de behöll granen i tre veckor eller längre.
  • 22 procent uppgav att de hade plastgran istället för verklig gran.

Så minskar du risken för allergiska besvär

Se till att ha bra ventilation och vädra ofta under julperioden fast det är kallt ute, kvalster trivs i varm miljö. Tvätta och torka granen innan den tas in då det kan hjälpa mot mögel och pollen.

Lägg tomteskägget i frysen minst två timmar före användning då kvalster dör av kyla. Sist men inte minst, glöm inte att ta med allergimediciner till julfirandet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 8 december 2016, senast uppdaterad 20 december 2016