Redaktionen
Senast uppdaterad 26 oktober 2017

Hej!

Jag googlade runt lite för att försöka få något sorts svar på varför jag har fött båda mina barn för tidigt. I februari 2016 fick jag mitt första barn i vecka 28+0. Eftersom jag blivit gravid genom IVF var vi inte särskilt försiktiga och jag blev gravid igen (på egen hand den här gången) och födde en flicka i vecka 34+5 i juni 2017.

Gemensamt för båda förlossningarna var att vi hade sex precis innan de satte igång. Jag läste ett svar på frågan ”Kan förlossningen starta för tidigt om man har sex under graviditeten?” hos er och där skriver barnmorskan Åsa Holstein-Litzén att en förlossning inte kan starta efter sex.

Vad tror ni då om mitt fall? Vid den andra graviditeten var jag på extra undersökningar, tog Lutinus (vaginaltablett) och åt Trio-B, men det fanns inget som visade på att jag skulle föda för tidigt igen.

Jag kan tillägga att förlossningen gick väldigt fort, från första värken till att hon var ute tog det tre timmar. Jag hade inte haft några förvärkar eller andra känningar innan och när jag kom in till förlossningen var jag redan öppen 6 centimeter.
Hoppas ni kan ge några svar, eller i alla fall kan spekulera i, varför jag fött två barn för tidigt. Tack på förhand!

Med vänlig hälsning,

Teresia


Hej Teresia,

Åsa Holstein-Litzén

Tack för din fråga. Det stämmer att ett samlag i sig inte kan starta en förlossning om kroppen inte själv gjort sig är redo för att föda barn. Är kroppen dock redo att föda så finns det ett hormon i sperma som heter prostagladin som hypotetiskt skulle kunna stimulera till värkstart.

Det går inte för mig att utifrån det du skriver säga varför du har fött barn för tidigt bägge gångerna eller ens spekulera kring det. I många fall kan man faktiskt inte hitta anledning till varför det blir en för tidig födsel men det kan bland annat bero på en förkortad livmodertapp, infektion hos mamman eller barnet, för tidig vattenavgång, medicinska komplikationer som till exempel havandeskapsförgiftning.

Om du blir gravid igen kan man eventuellt överväga ett så kallat ”cerclage”, man syr helt enkel fast ett band kring livmodertappen för att stötta upp den så att den inte börjar öppna sig i förtid. För vissa kvinnor hjälper det men för andra så kommer barnet ändå före utsatt tid, som om livmodern liksom inte ”orkar” hålla kvar graviditeten till fullgången tid. Tror tyvärr inte att mitt svar gjorde dig så mycket klokare.

Allt gott!

Åsa Holstein-Litzén


Läs mer om Åsa Holstein-Litzén här. 

Vill du ställa en fråga till Åsa? Fyll i formuläret!

[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

Redaktionen
Publicerad 26 oktober 2017