Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 28 november 2016
Gruppträning för viktnedgång.

Problemet ligger i att motion får oss att vi vilja äta. Någonting som ett flertal forskargrupper är överens om. Många studier visar att när människor börjar träna sätter deras kroppar igång och pumpar högre nivåer av olika hormoner som ökar aptiten.

Denna reaktion är mest påtaglig om man startar en ny, måttlig träningsrutin. Så om vi tar upp jogging, simning, promenader eller cykling, känner vi oss ovanligt hungriga efteråt vilket resulterar i att vi äter lika mycket energi som vi gör av med.

En måttlig 30-minuters promenad bränner cirka 100 kalorier. Medan en smoothie efteråt kan innehålla två eller tre gånger så mycket.

Samtidigt visar studier att vi rör på oss mindre de dagar vi tränar. Forskare kallar denna reaktion ”kompensationsinaktivitet”. Utan att tänka på det planerar vi alltså att tillbringa fler timmar sittandes under de dagarna.

För att sammanfatta det hela menar forskare att vi äter mer när vi börjar träna och rör på oss mindre än vad vi gjorde tidigare, vilket innebär att vi konsumerar mer kalorier och går upp i vikt.

Lösning

Om man väljer att motionera medan man begränsar sitt kaloriintag går man ner i vikt, mycket mer än om man väljer att enbart banta. Det blev resultatet efter att forskare granskat studier tio år bakåt i tiden ända fram tills idag.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 november 2016