Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 27 juni 2016

oro-stress-varldsproblem

Världsproblem som miljöförstöring, ökad rasism och ekonomisk kris var några av de svar som SOM-institutet vid Göteborgs universitet fick i deras undersökning 2015.

Vad gäller ökad antibiotikaresistens  hade sju av tio svenskar visat att de var oroade. Men allra högst på listan hamnade miljöförstöring, tillsammans med förändringar i jordens klimat och ökad främlingsfientlighet.

Se hela listan här

1578938_oro-utan-kommentar

Stora skillnader mellan grupper

Människor som är högutbildade och har en inriktning inom hälsa, kvinnor och äldre var mer oroade än andra. Däremot verkar det egna hälsotillståndet inte spela någon roll.

Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet är själv oroad över framtiden och menar att orosfaktorer hänger samman med kunskap, som utbildning och nyhetskonsumtion. I framtiden kan det därför bli utmanande att nå ut med information till de grupper som idag har låg kunskap och därmed låg grad av oro.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 juni 2016, senast uppdaterad 27 juni 2016