Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 27 mars 2017

I en studie av patientstatistik från ett mentalsjukhus i Vietnams huvudstad Hanoi, har förekomsten av samband mellan exponering för hetta och mental ohälsa undersökts.

Enligt resultaten var hög ålder, kön och boende på landsbygd orsaker som under värmeböljor och perioder av extrem hetta bidrog till mer mental ohälsa bland utsatta grupper.

Studien visade att:

  • Antalet sjukhusinskrivningar för mental ohälsa ökade under heta perioder såsom sommarmånader och värmeböljor med en medeltemperatur på över 35 grader i minst 3 dagar i sträck.
  • Rapporterade fall av mental ohälsa ökade med 24 procent under sommarmånader jämfört med vintermånader.
  • Antalet inskrivningar ökade med 2 procent när medeltemperaturen steg med 1 grad.
  • Risken för mental ohälsa bland befolkningen var dubbelt så stor under värmeböljor som varade i minst sju dagar jämfört med värmeböljor som varade i minst 3 dagar.

    Trang Phan Minh. Foto: Umeå universitet.

Trang Phan Minh är huvudförfattare till studien och doktorand vid Enheten för epidemiologi och global hälsa. Enligt henne kan resultaten ge personal inom vietnamesisk mentalvård mer information om hur mental ohälsa påverkas av exponering för värmeböljor.

– Sambanden blev starkare ju längre värmeböljorna varade. Äldre personer visade sig vara speciellt känsliga för säsongsbundna temperaturskillnader och värmeböljor, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I och med att den globala uppvärmningen och medeltemperaturer som stiger kan den här sortens resultat hjälpa beslutsfattare och vårdpersonal. Detta nya klimatscenario kräver goda förberedelser och lösningar för att hantera en potentiell ökning i mental ohälsa och för att skydda fattiga befolkningar och högriskgrupper.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 27 mars 2017