Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 27 november 2017
Skål med frukt och bägare med vegansk mjölk

Att få växtprotein att likna animaliska proteiner i konsistens är inte lätt men svenska forskare har nu lyckats ta fram ett växtbaserat livsmedel som liknar mjölk genom att värma protein och stärkelse i potatis och blanda med omega 3-rik rapsolja.

3 goda egenskaper

  • Vegetarisk/vegansk: Eftersom produkten är baserad på potatis och rapsolja passar den bra för veganer.
  • Hälsosam: Veganer kan ha svårt att få i sig de livsviktiga fettet omega-3 men denna vegetabiliska ”mjölk” ger halva dagsbehovet av omega-3 i en 250 ml smoothie.
  • Miljövänlig: Produkten är lätt att lokalproducera.

Användningsområdena är många, livsmedelsforskaren Eva Tornberg som tagit fram den vegetabiliska ”mjölken” tror den kan ersätta mjölk men också soja- och havremjölk då den har en mer neutral smak. Även produkter baserad på mjölk som yoghurt, glass och grädde kan baseras på potatis- och rapsoljeblandningen.

Men först ut är en fruktig smoothie som testats i både labb och i fabrik och kan komma till livsmedelsbutiker så snart som nästa år.

– Tanken är att den ska vara ett gott och närande mellanmål, säger Eva Tornberg, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 27 november 2017