Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 25 januari 2017

Tidigare studier har antytt att vegetarisk kost minskar risken för högt blodtryck, övervikt, fetma och sjukdomar som typ 2 diabetes. Men få studier har tagit ett grepp om en större befolkning, vilket manade forskare i Australien att göra just det.

De har följt 267 160 män och kvinnor över 45 år i genomsnitt sex år för att jämföra dödsrisk mellan köttätare och vegetarianer. Det visar sig att vegetarianer inte har något särskilt skydd att tala om.

I studien delades vegetarianer in i tre olika grupper:

  • Helvegetarian: äter ägg och mjölkprodukter men inte kött, fågel, fisk eller skaldjur.
  • Semivegetarian (”flexitarian”): kan någon gång ibland äta kött, oftast kyckling eller fisk och skaldjur.
  • Pescetarian: äter fisk men inte kött eller fågel.

Ingen skillnad i dödsrisk

Resultaten visar ingen statistiskt relevant skillnad i dödsrisk (oberoende av dödsorsak) mellan vegetarianer och köttätare. Det märktes heller ingen skillnad mellan semivegetarianer och pescetarianer.

– Vi fann inga bevis för att vegetarisk, semivegetarisk eller fisk-vegetarisk kosthållning har en självständig, skyddande effekt på dödsrisk, sammanfattar forskarna bakom studien.

Hälsosammare livsstil

Dock kunde forskarna se tecken på att vegetarisk kost var kopplat till hälsosammare beteende. Enligt resultaten var det mer sannolikt att en vegetarian jämfört med kött-ätare var normalviktig och mindre sannolikt att de var rökare, hade en hjärtsjukdom, fått en stroke eller drabbats av typ 2 diabetes.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 25 januari 2017