Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 augusti 2016

Forskare på Karolinska institutet har nyligen publicerat en studie där de undersökt flera områden inom kvinnors åtrå, så som upphetsning, tillfredsställelse, orgasm, lyhördhet och självbild.

332 testpersoner mellan åldrarna 18-35 deltog i studien. De fick delas in i grupper där ena gruppen fick äta det som idag är det vanligaste kombinerade p-pillret, medan den andra gruppen fick äta sockerpiller.

Varken forskare eller testpersoner visste vilka som fått respektive piller.

– Det här är den första studien som visar att p-piller kan påverka sexualiteten. Det har vi inte vetat tidigare eftersom det inte har funnits vetenskapliga bevis för det, säger Angelica Lindén Hirschberg som är professor och gynekolog på Karolinska institutet till P3 nyheter.

Resultatet visade att p-piller påverkar kvinnors tillfredställelse och upphetsning.

Hittills har det inte forskats mycket på preventivmedels påverkan på kvinnans kropp och humör. Forskarna vill därför att denna studie ska leda till mer granskning av preventivmedel, som kan leda till bättre rådgivning och mer relevant information.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 23 augusti 2016