Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 oktober 2016

Som ni kan se i videon nedan sprider sig bakterier (E.coli kolonier) och växer sig resistenta mot starkare och starkare antibiotika. Så småningom överlever de även de starkaste av antibiotikadoser.

– Att se bakterierna sprida sig för första gången var spännande. Det är också en kraftfull illustration av hur lätt det är för bakterier att bli resistenta mot antibiotika, säger en av forskarna, Roy Kishony, från Harvard University.

Forskningen gjordes inte enbart för att kunna visa upp en häftig video utan forskarna undersöker samtidigt hur dessa bakterier migrerar och utvecklas.

– Vi vet ganska mycket om de interna försvarsmekanismer som bakterier använder för att undvika antibiotika, men vi vet mindre om deras fysiska rörelser och hur de anpassar sig för att överleva i olika miljöer, säger forskare Michael Baym.

Petriskålen är 120 centimeter gånger 60 centimeter stor och är fylld med 14 liter ”bakteriell mat”. Forskarna kallar den ”Microbial Evolution and Growth Arena”, kortfattat ”MEGA”.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016