Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 17 augusti 2016

En brittisk studie visar nu i möss och mänskliga celler att vi är mer känsliga för herpes- och influensavirus när gener som reglerar vår biologiska klocka är avstängda, nämligen på kvällen.

Forskare bakom studien föreslår också att vi kan bli mer känsliga för dessa virus om vi själva ruckar på kroppsklockan, genom att till exempel plötsligt stiga upp tidigt på morgonen efter en semester med många sovmorgnar.

arbetstid-forkyld

Den interna kroppsklockan styrs av flera olika gener i vår arvsmassa och gör att vi känner oss trötta på natten och reglerar bland annat vår kroppstemperatur och hormonnivåer i blodet.

Snart kommer förkylningstider

Kroppsklockan kan förklara fler förkylningstrender. De gener som styr vår biologiska klocka är generellt mindre aktiva under vintertid då många blir förkylda och får influensa.

En möjlighet i framtiden är att rikta läkemedel mot våra klockgener för att hjälpa dem att försvara oss mot virusinfektioner.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 17 augusti 2016