Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 18 mars 2020
Virus

 För att en virusinfektion ska kunna föröka sig använder den sig av kroppens egna celler som styrs av dygnsrytmen. I en ny studie har forskare vid Cambridge alltså kunnat se att virus som infekterar på morgonen förökar sig och sprids tio gånger mer än virus som infekterar på kvällen.

– Detta tyder på att skiftarbetare som arbetar natt ibland och dag ibland och har en störd dygnsrytm kommer att vara mer mottagliga för virussjukdomar. Om så är fallet skulle de kunna vara huvudkandidater för det årliga influensavaccinet, säger Rachel Edgar, huvudförfattare till studien i ett pressmeddelande.

Med det menar forskarna att deras resultat stärker tidigare studier som visat att tidpunkten på dagen för influensavaccin påverkar hur effektivt skydd vaccinet ger. De anser också att studien skulle kunna användas för att kontrolla sjukdomsutbrott.

– Att stanna inomhus under dagen skulle kunna rädda liv vid en pandemi, säger medförfattaren Akhliesh Reddy till BBC News.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 19 augusti 2016, senast uppdaterad 18 mars 2020