Ingrid Lund och Johanna Holmgren, Skribent
Senast uppdaterad 6 juli 2016

Temperaturen på din dryck, oavsett om det är kaffe eller te, spelar stor roll enligt International Agency for Research on Cancer (IARC), del av WHO.

Tjugotre forskarexperter bedömer nu att drycker över 65 grader Celsius förmodligen kan orsaka cancer i matstrupen.

Redaktionen testar hur lång tid det tar för ditt kaffe att svalna till en säker temperatur.

Nybryggt kaffe: Termostaten mäter 73 grader Celsius när kaffet precis har landat i koppen. Vid första smakprovet är kaffet svårdrucket. Det fick inte att ta en ordentlig klunk men att smutta gick bra.

5 minuter: Efter att koppen fått stå i fem minuter var temperaturen nere i 65 grader. Enligt WHO bör du inte dricka kaffet förrän dess. Vid smakprov kändes kaffet fortfarande hett på tungan men det var inga konstigheter att dricka.

7,5 minuter: Temperaturen sjönk till 60 grader efter ungefär 7,5 minut. Då var det dags för smakprov igen och kaffet hade nu en härlig temperatur. Det är lätt att klunka och ger en varm känsla i magen.

10 minuter: Efter tio minuter var temperaturen nere i 55 grader. Det började kännas att kaffet hade fått stå och var lite ointressant.

Klassificeringen från IARC bygger på studier i människor och försöksdjur som menar att ju varmare din dryck, desto högre risk för cancer.

Rökning och alkohol är idag de största orsakerna till cancer i matstrupen i västvärlden. I Asien, Sydamerika och östra Afrika däremot är det vanligt att dricka, till exempel, te vid väldigt höga temperaturer och där ser forskare också ett större antal fall av cancer i matstrupen.

Ingen cancerrisk av kaffe

Kaffe har tidigare varit klassat som ”möjligen cancerframkallande i människor” av IARC men i den nya bedömningen menar experter att det inte finns tillräckligt med bevis för att klassa kaffe som cancerframkallande.

Flera studier har visat att kaffe inte har en cancerframkallande effekt i organ som bukspottkörtel, bröst eller prostata. Kaffe har till och med visat sig minska risken för bland annat levercancer. Men låt din brygd svalna först!

Ingrid Lund och Johanna Holmgren
Skribent
Publicerad 6 juli 2016