Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 14 mars 2017

I samband med världens största miljömanifestation, Earth Hour 25 mars, lanserar Världsnaturfonden (WWF) en ny, mobilanpassad klimatkalkylator.

Genom att kolla upp sina koldioxidutsläpp och växthusgasutsläpp med hjälp av klimatkalkylatorn går det att på ett enkelt sätt bli medveten om de val man gör i livet, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Det kan handla om att äta mindre kött, resa mer kollektivt, minska flygresorna, shoppa mindre samt satsa mer på second-hand.

– Det är lätt att få en ”klimatsmocka” när man gör testet. Men deppa inte ihop. Tvärtom hoppas vi att klimatkalkylatorn kan inspirera och ge en kick-start för nya smarta vanor som är bra för jorden. Det är bråttom att vända trenden helst före 2020, men läget är absolut inte kört. När många agerar samtidigt och börjar trycka på beslutsfattarna händer det saker, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Genomsnittssvenskens livsstil orsakar cirka 11 ton växthusgaser varje år.

– Dina val i vardagen är viktiga och spelar stor roll. Att äta mindre kött, resa mindre med bil och flyg om möjligt och att se över vilken energi som du använder i hemmet är exempel på konkreta tips på vägen mot mindre utsläpp, säger Stefan Henningsson, senior rådgivare för klimat, energi- och innovationer på WWF.

Gör testet, klicka här. 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 mars 2017