Redaktionen
Senast uppdaterad 22 september 2016
Mark Zuckerberg, Facebooks grundare.

Mark Zuckerberg och Priscilla Chan lovar 25 miljarder kronor till forskning.

Mark Zuckerberg och Priscilla Chan vill donera tre miljarder dollar eller omkring 25 miljarder kronor till forskning för att ”bota alla sjukdomar”. Om det inte är möjligt vill de i alla fall att sjukdomar ska gå från att vara dödliga till att vara behandlingsbara eller kunna förebyggas innan århundradets slut.

Donationen är en del av Chan Zuckerberg Initiative som ska fokusera på hälsa, utbildning, forskning och energi. Paret tänker donera 99% av sina Facebook aktier, värda närmare 45 miljarder dollar, till initiativet.

Första projektet redan planerat

Den första donationen på 600 miljoner dollar går till att bygga ett nytt forskningscenter i San Fransisco. Det första projektet vid det nya centret är redan planerat. Ett cell atlas ska byggas upp som kartlägger alla celler i människokroppen, samt hur de interagerar. Där ska dessutom forskas på infektionssjukdomar som HIV, Ebola och Zika för att hitta nya läkemedel, diagnostiksmetoder och vaccin.

Stöttad av Bill Gates

Bill Gates gästade evenemanget där paret meddelade nyheten. Han kommenterade att projektet var mycket djärvt och ambitiöst men att han inte kände något par bättre lämpat att ta sig an utmaningen.

Redaktionen
Publicerad 22 september 2016