Linus Richert, Skribent
Senast uppdaterad 6 mars 2019
Linus från Celiakiförbundet

Sjukdomen celiaki är en ganska vanlig sjukdom som runt 3% av alla svenskar lider av. De flesta känner dock till den under ett annat namn, glutenintolerans. Sjukdomen förväxlas ofta, felaktigt, med laktosintolerans och veteallergi. Här kommer 5 saker de flesta inte känner till om celiaki.

1. Celiaki är en livslång sjukdom

Celiaki, till skillnad från allergi, kan inte växa bort, utan är en kronisk autoimmun sjukdom som finns med dig livet ut. Så fort kroppen får i sig gluten blir tunntarmen inflammerad, och tarmluddet börjar brytas ner. När tarmluddet är skadat eller helt nedbrutet, har kroppen svårt att ta upp näringsämnen, vilket leder till att kroppen inte får i sig den näring som behövs.

2. Alla med celiaki märker inte när de får i sig gluten

En vanlig missuppfattning är att celiakister alltid blir dåliga och får ont i magen efter att de ätit gluten, men så är det inte för alla. En stor del av celiakisterna märker nämligen ingenting alls, och eftersom de inte märker något, riskerar de att få i sig mycket mer gluten än de som får ont i magen. Det blir också svårare att diagnostisera då läkare ofta utgår från att celiaki alltid är kopplat till tydliga magbesvär, vilket alltså inte stämmer.

3. De flesta som har celiaki vet faktiskt inte om det

Runt 3 % av alla svenskar har celiaki, men färre än 1 % har fått diagnos. Ofta tar det flera år för vården att ge rätt diagnos, och anledningen är ofta att det finns så många olika symtom på celiaki. Vanliga symptom är olika magbesvär som diarré, förstoppning & gaser, trötthet, illamående, näringsbrist, viktminskning och depression. Men det finns väldigt många andra symptom som också skulle kunna vara tecken på celiaki.

4. Det finns bara en behandling för celiaki

Trots att celiaki har funnits länge, och att det är många som har celiaki, så finns det ännu inget botemedel, eller medicinsk behandling. En strikt glutenfri kost är den enda behandlingsmetoden i dagsläget. Forskare letar aktivt efter andra sätt att behandla och bota sjukdomen. Flera forskningsprojekt pågår både i Sverige och runt om i världen.

5. Celiaki ökar risken för andra sjukdomar

För personer med celiaki ökar risken för flera andra sjukdomar och negativa hälsoeffekter, som exempelvis diabetes typ 1, infertilitet, anemi, benskörhet, cancer och depression. Det enda sättet att minska risken är att hålla sig till den glutenfria kostbehandlingen.

 

Publicerad 20 februari 2019, senast uppdaterad 6 mars 2019