Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 2 december 2020

Labourpartiets hälsotaleskvinna Monica Lennon har länge lett kampanjen för gratis mensskydd, och det var hennes motion som röstades igenom enhälligt.

– Detta kommer att göra en enorm skillnad i kvinnornas och flickornas liv och alla som menstruerar, säger Lennon till brittiska The Guardian. 

På Twitter skriver Skottlands försteminister Nicola Sturgeon att hon är “stolt att rösta för den här banbrytande lagstiftningen, som gör Skottland till det första landet i världen att förse alla behövande med gratis mensprodukter”. 

Den nya lagen innebär att mensprodukterna ska finnas tillgängliga på offentliga platser som apotek, ungdomsgårdar och allaktivitetshus. Även skolor, högskolor och universitet är skyldiga att se till att produkterna finns på sina toaletter. För skattebetalarna beräknas det kosta 24 miljoner pund (274 miljoner kronor).

Cirka 10 procent av alla flickor i Storbritannien har inte råd med mensskydd, enligt en undersökning från 2017 gjord av intresseorganisationen Plan International. Man menar att många flickor hoppar av lektioner i skolan för att man inte har råd att köpa mensskydd.

Monica Lennon säger att ingen ska behöva oroa sig för varifrån deras tamponger eller bindor ska komma ifrån. 

– Skottland kommer inte att vara det sista landet som förpassar mensfattigdomen till historien, men vi har chansen att vara den första, sade hon under debatten.

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
PhD i medicinsk vetenskap från Karolinska Institutet och en masterexamen i molekylära livsvetenskaper från Stockholms universitet.
Publicerad 2 december 2020