Jessica Sörensen, skribent
Senast uppdaterad 26 oktober 2020
Par som löper ute

Löpning kan lindra depressionssymtom

1. Regelbunden träning

Se till att hålla kroppen igång. Träning ökar produktionen av må-bra-hormonen som gör att du känner dig bättre och klarar av sysslor som annars kan kännas jobbiga. En promenad under lunchen eller på kvällen kan göra susen.

2. Stressa mindre

Ha inte många bollar i liften, ta en sak i taget. På så sätt känner du att du har kontroll och inte känner ångest.

3. Jobba

Det är lätt att stänga in sig och bli passiv, och låta de negativa tankarna ta över. Att sysselsätta dig med något så undviker du att hamna dig i mörka tankar. Jobba i din egen takt och ställ inte för höga krav.

4. Husdjur gör underverk

Forskning visar att beröring ökar frisättningen av oxytocin hos både människa och djur. Oxytocin är ett hormon som gör oss lugna och avslappnade. Husdjur botar inte depression och bör inte vara ett substitut för medicinering eller terapi, men kan lindra symtomen för många med mild till måttlig depression.

5. Lyssna på ”rätt” musik

Välj musik som får dig att bli glad och som får dig att må bra. 

6. Sömn är viktigt

Undersömnen arbetar hjärnan med att bearbeta alla känslor, intryck och information som du samlat på dig under dagen. Sover du för lite kan det påverka ditt psyke negativt och försämra depressionssymtomen. Planera din sömn och se det som en källa till bättre välbefinnande.

7. Kost

Dopamin och seretonin är två signalsubstanser i hjärnan som styr vårt välbefinnande. Mat som höjer nivåerna av dessa ämnen är till exempel banan, nötter, ägg och tomat.

8. Rensa bort måsten

Sortera bort så många måsten som möjligt av de aktiviteter du inte känner dig bekväm med, så länge du kan fortsätta leva ett normalt liv.

Tänk dock på att om du är deprimerad så kanske allt känns som ”måsten” eftersom det är svårt att hitta glädjen och meningen. Då kan du ibland behöva tvinga dig själv att göra saker trots allt.

Välj då de aktiviteter som du tyckte om att göra innan du blev deprimerad.

9. Undvik alkohol och droger

Droger och alkohol kan få dig att må bättre för stunden. Men i det långa loppet förvärrar de bara din depression.

Droger och alkohol ger också mycket ångest och sänker må-bra-hormoner i hjärnan.

Jessica Sörensen
skribent
Publicerad 26 oktober 2020