Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 juli 2016

Företaget Decode har gjort en av de mest omfattande genetiska kartläggningarna av en befolkning. Kartläggningar har gjorts på Island och visar bland annat hur många islänningar som har risk att utveckla dödlig cancer.

Det visade sig att 0,8 procent av islänningar bär på en mutation där risken för att kvinnor skulle utveckla dödlig cancer låg på 86 procent, medan männen låg på 72 procent.

Om det visar sig att man har denna gen är den förväntade livslängden 12 år kortade för kvinnor och sju år kortare för män.

cancer-sjukdom

Ett återkommande argument mot att informera om farliga gener är att människor ska ha rätt att få vara okunniga om vilka anlag de bär på. Undersökningen visade också att många ville vara okunniga. Hela 26 procent ville inte veta om de bar på anlag som ökar risken för svåra sjukdomar, även om de skulle gå att behandla.

Det kan vara bra att vara medveten och kunna förbereda sig på vad som kan hända om det visar sig att man bär på farliga gener. Samtidigt kan vetskapen leda till ångest och oro eftersom patienten kanske aldrig utvecklar sjukdomen.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 juli 2016