Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 22 augusti 2016

Till skillnad från de nuvarande nedbrytbara förpackningarna som är ute på marknaden – exempelvis majsplast – är mjölkplastens material 500 gånger bättre på att hålla ute syre. Det innebär att mat kan hålla längre och inte behöver slängas i lika hög utsträckning.

Plasten, som är baserat på mjölkproteinet kasein är lika tunt och genomskinligt som vanlig plast, däremot inte lika töjbart. Till en början löste mjölkplastens material upp sig och var helt odugligt, tills forskarna kom på idén att tillsätta ämnet pectin som utvinns ur citrusfruktskal. Materialet blev därefter våtetåligt.

Kasein som kommer ifrån surgjord skummjölk används redan i vissa livsmedel samt även som bindemedel i bland annat färger och lim.

Smaksatt, ätbart, mjölkbaserat material kan alltså vara framtidens lösning på den globala plastproblematiken. Det är om allt går vägen när forskarna ska presentera sin produkt under det amerikanska kemiförbundets (ACS) årliga möte, idag 22 augusti. Det skriver Sveriges Radio.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 augusti 2016