Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 oktober 2016

Genom att samla ihop personuppgifter på abortpatienter till patientregistret kommer hälso- och sjukvården kunna utvecklas betydligt snabbare och mer effektiv än tidigare.

– Det här är mycket positivt och något vi önskat länge, säger han. I dag får Socialstyrelsen inte behandla personuppgifter i samband med abortvård. Det innebär att myndigheten i dag inte kan följa hur vården fungerar. Bland annat är det inte möjligt att studera hur vanligt det är med komplikationer i samband med abort, säger Lars Grönvik i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi kan exempelvis inte studera hur vanligt det är att man drabbas av en infektion eller blödningar, säger Lars Grönvik.

För patienten är det viktigt att kunna få veta om vården är säker och att det sjukhus man besöker har goda vårdresultat. Kvinnor som genomgår en abort idag kan inte få den informationen. Men från och med 1 oktober kommer det alltså bli möjligt.

– Det finns ett informationsunderskott för dessa patienter och det kommer vi nu att kunna åtgärda.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016