Huvudlöss

Huvudlöss behandlas effektivt med lusmedel eller schampo. Men resistens mot vissa läkemedel har upptäckts på senare år.
En beige lus klänger sig fast på hårstrån.

Huvudlusen är en insekt av arten Pediculus humanus capitis.

Sammanfattning

Huvudlusen är en parasit som lever i människors hårbotten. Där livnär den sig på blod från skalpen och kan göra att hårbotten kliar. Det är ämnen i lusens saliv som vi är känsliga för och som orsakar klåda. Insekten är ungefär 2-3 millimeter lång och kan ha olika färger, beige, brun, svart eller röd beroende på om den har sugit i sig blod nyligen. Levande löss och lusens ägg, så kallade gnetter, kan upptäckas i hårbotten genom att kamma med en luskam. Lusmedel och lusschampo är effektiva för att ta död på lössen och finns att köpa på apotek.

Smitta och spridning

Från huvud till huvud

Kenneth Nolkrantz är allmänläkare och sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden. Han förklarar hur löss sprids och effektivt behandlas.

Huvudlöss sprider sig främst vid kontakt huvud till huvud. Därför menar Kenneth att du inte ska oroa dig för att sanera hela hemmet om en familjemedlem drabbats av huvudlöss.

– Lössen överlever inte särskilt länge utanför hårbotten, max ett dygn. Det betyder att man inte har någon spridning att tala om via sängkläder, leksaker eller kläder och så vidare. Det är bra att rengöra kammar och hårborstar men man behöver inte sanera sängkläder, förklarar Kenneth.

Var i Sverige är löss vanligast?

Utanför människans hårbotten överlever lusen alltså bara i 24 timmar. Förmågan att föröka sig tar dock stopp redan efter ungefär fyra timmar. Lössen kan heller inte hoppa eller flyga så det krävs nära kontakt för att lössen ska spridas. Lusepidemier drabbar ofta skolor där barn kommer i nära kontakt med varandra. Men det finns inga tecken på att någon specifik geografisk spridning i Sverige.

– Det verkar inte finnas en skillnad mellan landsbygd och storstad till exempel. De sprids bara från människa till människa, inte från djur till människa till exempel. Så jag skulle inte förvänta mig en större risk i lantlig miljö eller med kontakt med djur. Men jag har heller inte sett uppgifter att det är vanligare i storstäder, berättar Kenneth.

Huvudlössen var nästan utrotade

Det verkar dock som att huvudlöss har ökat i Sverige under de senaste decennierna.

– Huvudlöss var nästan utrotade under en period på 1960 och -70-talet på grund av att man använde bekämpningsmedel med DTT. Men DTT förbjöds på 70-talet, efter det har lössen återhämtat sig. Det är nog den bästa förklaring jag har sett på varför man sett en ökning de senaste decennierna, säger Kenneth.

En vanlig missuppfattning är att huvudlöss har med hygien att göra.

– Löss är inte ett tecken på dålig hygien. Det är viktigt att föra fram. Det var en vanlig uppfattning förr.

En flicka blir kammad med luskam.

Med en vit luskam är det lättare att upptäcka lössen.

Behandling

Upptäck löss med luskam…

Det bästa och vanligaste sättet att upptäcka löss är med en luskam. Om man upptäcker levande löss i hårbotten brukar man behöva behandla med lusmedel.

…behandla med lusmedel

Det finns två huvudtyper av behandling, läkemedel och medicintekniska produkter. Båda sorterna kallas för lusmedel. Rekommendationen i Sverige är att man i första hand ska använda medicintekniska produkter. Ett sådant exempel är medel som innehåller dimetikon, en silikonolja. Det finns även produkter bestående av vegetabiliska oljor. Dessa oljor verkar kväva lössen och tar död på dem.

Resistens mot läkemedel

– Med läkemedel som används lokalt i hårbotten har man sett resistensproblem men de finns fortfarande att köpa. Dock är läkemedel någonting man tar till i speciella fall. Det budskap vi vill föra ut är att inte ta läkemedel i första hand och går man till apotek blir man anvisad att använda medicintekniska produkter först. Det brukar hjälpa, säger Kenneth.

Lusschampo

Lusschampo har en likvärdig effekt under förutsättningar att man använder schampot på rätt sätt.

– Det är viktigt att det inte blir utspätt så man måste följa bruksanvisningarna noga. Men gör man det har det effekt och kanske dessutom är enklare att använda, förklarar Kenneth.

Även efter behandling är det viktigt att fortsätta använda luskam för att få bort döda löss och deras ägg, något som kan vara tidskrävande och frustrerande.

Leta efter denna märkning!

En familj tar en selfie framför en gammal byggnad.

Överväg att undvika selfies under pågående lusepidemi då löss främst sprids vid nära huvudkontakt.

– Jag vill påpeka att de medicintekniska produkterna bör vara CE-märkta, alltså att de uppfyller EUs säkerhetskrav. Det betyder att de har dokumenterad effekt, tillägger Kenneth.

Det finns nämligen många huskurer som man kan söka sig till på nätet men dessa har inte samma bevisade effekt och de vill inte Kenneth rekommendera.

Gratis lusmedel?

Varför är inte lusmedel gratis?

Flera effektiva lusmedel finns att köpa receptfritt på apotek men de är inte gratis. Det finns heller inga initiativ idag att göra lusmedel gratis för allmänheten, så att fler får tillgång till behandling.

– Jag tror att anledningen att det inte finns sådana initiativ idag är att lössen trots allt är ofarliga. Det är en olägenhet, det kliar i hårbotten om man har många löss men det är egentligen inte mer än så. Det är mer ett psykologiskt bekymmer och det är inte något man ska förminska men jag tror det är därför man inte har vidtagit några mer drastiska åtgärder. Däremot är man mycket noga inom elevhälsan att sprida kunskap och uppmana föräldrar att luskamma sina barn, det är ju ett sätt att hålla det i schack i alla fall, berättar Kenneth.

Sjukdomsspridning

Kan löss sprida sjukdomar?

Trots att löss livnär sig på människors blod i hårbotten kan de inte sprida sjukdomar som till exempel fästingar kan.

– Löss sprider inga sjukdomar, inte virus, bakterier eller blodsmitta. Löss har också funnits väldigt länge, de var ännu mer vanligt med löss innan man började använda bekämpningsmedel och tryckte undan dem under en period. Innan dess var löss ännu vanligare än det är idag. Eftersom löss är så pass vanligt borde man ha upptäckt om de kunde sprida någon sjukdom, avslutar Kenneth.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 28 september 2016