Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 7 oktober 2016

Resultat från analysen visar att de personer som inom de senaste 14 dagarna tagit läkemedlet hade en 19 procent ökad risk för att tas in på sjukhus för hjärtsvikt.

Sammanlagt ingick data från nästan 10 miljoner användare i fler olika länder som under 2000 till 2013 påbörjat en behandling.

Vad orsakar hjärtproblemen?

Det handlar främst om antiinflammatoriska läkemedel som kan innehålla olika verkningsfulla substanser. De vanligaste är acetsalicylsyra som går att hitta i exempelvis Aspirin, Ipren, Ibumetin och Naxproxen.

Enligt studien gav olika substanser också olika följder. Risken att få tas till sjukhus var 16 procent för de som åt naproxen motsvarande 83 procent för substansen ketorolac.

Studier har tidigare lyckats visa ett samband mellan medicinerna och en störd hjärtrytm om de tas regelbundet. Forskarna bakom den nya analysen menar att deras resultat stärker bilden av ett samband mellan hjärtsvikt och medicinerna.

Viktigt att ha i åtanke är att forskarna enbart analyserade personer som fått medicinen utskriven av läkare för användning under längre tid. Medelålder 77 år.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 29 september 2016, senast uppdaterad 7 oktober 2016