Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 6 oktober 2016

Kvinnor som är benägna att få akne har betydligt längre telomerer än de kvinnor som har fin, knotterfri hy. Detta innebär att deras celler är bättre skyddade mot rynkor eller pigmentförändringar som vanligtvis förekommer med åldern, enligt forskare.

– Under många år har dermatologer upptäckt att de som drabbats av akne åldras långsammare än de som inte har upplevt akne någon gång under sin livstid. Även om detta har observerats i kliniska miljöer, var orsakerna tidigare oklara, säger forskaren Simone Robero, hudläkare vid Kings College London i ett pressmeddelande.

Såhär fungerar det

Telomerer är DNA-skyddade strukturer vid ändarna av våra kromosomer. Se dem som de små plastlocken som sitter på ändarna av ett skosnöre för att undvika nötning.

Varje gång en cell delar sig bli telomererna kortare, till den punkt där cellen inte kan replikera längre. En cell som inte kan replikera längre antingen dör eller bli åldrande. Denna förkortningsprocess har associerats med åldrande, cancer och en ökad risk för död.

De som producerar högre nivåer av telomeras kommer att vara med om en långsammare celldöd, eftersom de bidrar till återuppbyggande av telomererna efter celldelning.

Rökare och överviktiga får ofta en ökad förkortningsprocess av dessa enzymer, vilket är anledning till att de ser äldre ut än vad de egentligen är.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 oktober 2016, senast uppdaterad 6 oktober 2016