Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 oktober 2016
En kvinna står ensam och tittar på solnedgång.

Andelen par som skiljer sig efter 10-15 år är omkring 30% bland heterosexuella och män men bland kvinnor är siffran 40%.

I studien, som kommer att presenteras på en konferens denna vecka, visar forskare att allt fler kvinnor gifter sig men de har också en ökad risk att skilja sig jämfört med manliga eller heterosexuella par.

Andelen par som skiljer sig efter 10-15 år är omkring 30% bland heterosexuella och manliga par men bland kvinnliga par är siffran 40%.

Två anledningar att fler samkönade par har gift sig de senaste åren är dels rätten till assisterad befruktning för samkönade makar som infördes 2005 och rätten för samkönade gifta och partners att adoptera barn som infördes 2003.

Kvinnor ställer högre krav

Gunnar Andersson, en av huvudförfattarna till studien förklarar varför kvinnor också oftare skiljer sig.

– Vi vet sedan tidigare att det är vanligare att kvinnor som är drivande både till att ingå parförhållanden och till att upplösa förhållanden. De ställer högre krav på förhållandet, säger Gunnar Andersson, till TT.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 oktober 2016