Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 25 oktober 2016

Tidigare studier har lyckats konstatera att luftföroreningar innehållande de små partiklarna PM2,5 leder till ökad dödlighet i hjärtsjukdomar. Men det är inte förrän nu som forskare hittat ett tydligt samband mellan de små partiklarna och ett ökat blodtryck.

Små förändringar = stora skillnader för folkhälsan

Författarna till studien drar slutsatsen att den ökade risk som följer av luftföroreningar är i samma nivå som att lida av övervikt med ett BMI mellan 25 och 30 (överviktig till grovt överviktig.) Testa ditt eget BMI, här.

– Det här är en stor, intressant och viktig studie med ett säkrare upplägg än tidigare forskning. Den ger ytterligare stöd för att se allvarligt på luftburna partiklar, säger Göran Pershagen som är professor vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Hur utfördes studien?

Forskarna har sammanlagt följt 41 072 personer som bor i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Spanien. Från Sverige ingick testpersoner på Kungsholmen med hög exponering för luftföroreningar och en grupp från kranskommuner till Stockholm med lägre exponering.

Under uppföljningen som pågick i fem till nio år fick 6207 av deltagarna högt blodtryck och de var vanligast bland de som blev utsatta för PM2,5 partiklarna.

Världshälsoorganisationen har idag ett riktvärde för PM2,5, vilket är 19 mikrogram, men på Kungsholmen såg man en ökad risk fastän partiklarna låg under den nivån, det skriver SvD.

Sammanfattningsvis visar denna studie att sänkta luftföroreningshalter i Europa har betydande hälsovinster.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 oktober 2016