Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 26 oktober 2016

En av de läkemedel som skördar mest offer.

För att ytterligare minska risken för självskadebeteende med paracetamol har Sveriges Apoteksförening kommit överens om att inte sälja mer en ett paket paracetamol till kunder under 18 år.

Sedan november 2015 får paracetamol i tablettform endast säljas på apotek. Det finns inte längre tillgängligt i matbutiker, där säljs istället brustabletter, stolpiller eller läkemedel i flytande form. Det var Läkemedelsverkets beslut efter att antalet förgiftningar i självskadesyfte med paracetamol hade ökat framförallt bland ungdomar.

– Apoteksbranschen tar nu ytterligare ett steg för en ansvarsfull försäljning av de produkter man säljer genom att själva välja att begränsa försäljningen av paracetamol till yngre säger Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Även nya regler för vuxna kunder

I apoteksföreningens beslut ingår även att personal ska erbjuda rådgivning kring val av produkt och hur läkemedlet bör användas till de kunder som är över 18 år och vill köpa flera förpackningar paracetamol.

– Eftersom alla kunder inte söker rådgivning själva har apoteksbranschen även kommit överens om att i ökad grad säkerställa korrekt användning av paracetamol till vuxna säger Johan Wallér.

Paracetamol är den aktiva substansen i bland annat Alvedon och Panodil.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 26 oktober 2016