Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 december 2016
Skylt där det står Karolinska universitetssjukhuset.

Enligt uppgifter till Dagens Nyhet ska något ha gått snett vid tillverkningen av vätskeersättning till småbarn på Karolinska Universitetssjukhusets barnavdelning i Huddinge.

Vätskeersättning består av socker och vatten men det är mycket viktigt att måtten blir rätt, för mycket salt kan vara livsfarligt för små barn. Uppgiftslämnare berättar att barnen blev mer och mer slöa och svårväckta under natten.

Via blodprov kunde personalen upptäcka att de hade kraftigt förhöjda salthalter i kroppen. Tre av barnen blev svårt sjuka av saltblandningen och det yngsta barnet, bara några månader gammal, ska ha förts till barnintesivvårdsavdelningen i Solna med mycket höga natriumvärden i blodet.

– Hur allvarlig skadan blir beror på barnens tillstånd, ålder och hur stor salthalten är. Men det finns alltid stora risker vid feldoseringar, speciellt i det akuta skedet, säger experten och barnläkaren Lars H Gustafsson i Lund till Dagens Nyheter.

Malin Rydh-Rinder, funktionsområdeschef på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge vill inte kommentera händelsen alls.

Chefer på Karolinska har varit angelägna om att händelsen inte ska kommuniceras utåt.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 1 december 2016