Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 december 2016
Matrester i sopptunnor bidrar till ökat matsvinn i Norge.

Enligt Matvett.no kastar norrmän över 217 000 ton ätbar mat varje år.

Organisationen Blue Cross serverar middag till 200-300 gäster dagligen där många av dem är missbrukare. De delar även ut matkassar, men livsmedelslagret räcker inte alltid till.

– Så sent som i tisdags var vi tvungna att berätta att vi inte har tillräckligt med mat att distribuera. Det är otroligt jobbigt då det betyder så mycket för de här människorna, säger kommunikationschef Magne Berglund på Blue Cross.

Men inom kort kommer Blue Cross och andra välgörenhetsorganisationer att få mer mat att dela ut. Alla partier som är representerade i parlamentet har nämligen bett regeringen att utarbeta en ny lag gällande matsvinn.

En sådan lag kan förbjuda industrin att kasta ätbar mat, utan måste istället ge bort maten till välgörenhetsorganisationer som blir inblandade i distributionen av livsmedlen. En liknande lag infördes alldeles nyligen i Frankrike.

Om bedömningsarbetet går som planerat kan lagen införas redan nästa år.

– Det är otroligt roliga nyheter för oss. Många butiker är bra idag men de kan bli ännu bättre. Livsmedelsöverskott bör gå till välgörenhetsorganisationer som sedan kan ge det till behövande människor, säger Magne Berglund på Blue Cross.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 2 december 2016