Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2019
Färgglada plastpåsar

Syftet med rapporteringen är att få fram ett underlag som hjälper till med att skapa en bild av hur många plastbärkassar som faktiskt används.

─ Vi hoppas att så många aktörer som möjligt vill samarbeta med oss för att få fram ett heltäckande underlag, säger Malin Göransson, handläggare på sektionen för operativ tillsyn på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Om det sedan visar sig att förbrukning per person inte minskar tillräckligt snabbt ska Naturvårdsverket föreslå nya åtgärder för att hjälpa arbetet på vägen.

Målet är att förbrukningen av plastbärkassar ska minska i hela EU, för att motverka nedskräpning och ineffektiv resursanvändning. Enligt regeringens förordning ska förbrukningen inte överskrida 90 kassar per person och år senast den 31 december 2019.

Som en första del i arbetet ska alla som yrkesmässigt för in eller tillverkar plastkassar avsedda för konsumenter i Sverige rapportera antal plastbärkassar till Naturvårdsverket.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 januari 2017, senast uppdaterad 1 juli 2019