Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 19 januari 2017

Årets matbluff 2016 arrangeras av organisationen Äkta vara, en ideell medlems– och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet, det vill säga färre tillsatser, mer råvara, helt enkelt mer mat i maten.

6 000 personer röstade på Valios laktosfusk förgående år som därmed utsågs till Årets matbluff 2015. Företaget hade sålt laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta, samtidigt som de i hemlighet sålt exakt samma laktosfria kefir billigt i det vanliga sortimentet.

Årets nominerade är …

Eriks Bearnaise tryffel – Stjärnkockens aromsås

Foto: Äkta vara

Äkta varas motivering: Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är ”äkta tryffel” i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för ”min finaste” och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. ”Bearnaisen” är dessutom gjord utan smör.

Fjällbrynt messmör lingon – Inte ens ett ruttet lingon

Foto: Äkta vara

Äkta varas motivering: I de svenska skogarna kryllar det av lingon, men inga av dessa har hamnat i denna bytta. Trots att lingon tydligt avbildas på förpackningen så innehåller detta jämtländska messmör enligt ingrediensförteckningen inte ett uns av detta bär. Istället innehåller den ”arom”, vilket i det här fallet betyder smakämnena är syntetiskt framställda.

Loka Crush hallon – Fruktbluffen

Foto: Äkta vara/Spendrups

Äkta varas motivering: Om det står hallon och 14 procent på framsidan av en läsk tänker nog många: ”vad mycket hallonjuice!”. Bara den som noga läser den finstilta texten förstår att detta förrädiska procenttal inte betecknar hallonhalten. Den är nämligen endast 0,3 procent. Större delen av juicen i denna produkt, som av branschen utsågs till Årets dagligvara 2015, kommer istället från päron och äpple, samtidigt som hallonsmaken har skapats med hjälp av aromer. Våren 2016 gjordes etiketten om, så att procenttalet och ”hallon” nu står på olika ställen. Men den blev inte särskilt mycket mindre vilseledande för det, eftersom man även tagit bort bilderna på de andra ingående frukterna. Och halloninnehållet är alltjämt detsamma.

Annas mandelpepparkakor – Kan innehålla SPÅR av mandel

Foto: Äkta vara

Namnet till trots innehåller dessa pepparkakor ingen mandel. Istället kommer mandelsmaken uteslutande från aromämne. På förpackningen avbildas dessutom såväl hela som hackade mandlar. Och ser inte kakorna på bilden ut att ha ljusa fläckar av just hackad mandel? Tidigare innehöll kakorna dessutom mandel, men dessa plockades bort inför årets pepparkakssäsong. Ironiskt nog står det ”kan innehålla spår av mandel” på förpackningens baksida.

Knorr mörk oxbuljong – Smakförstärkt tärning

Foto: Äkta vara

De lovar oxbuljong, men levererar smakförstärkare. Näst efter salt är en cocktail av tillsatser med så kallad smakförstärkande effekt den största ingrediensen i denna tärning. Utöver dessa innehåller tärningen även jästextrakt, också det med liknande effekt. Det som borde vara den huvudsakliga råvaran i en oxbuljong, nämligen själva avkoket av oxben och oxkött, utgör endast 2,1 procent. Detta är också förklaringen till att buljongen bara innehåller en bråkdel av näringsinnehållet hos en riktig buljong. Proteinhalten är till exempel bara omkring en tjugondel. Dessutom har tärningen spetsats med såväl härdat som ohärdat palmfett.

Vem tycker du ska koras till årets matbluff? In och rösta här.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 19 januari 2017