Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 25 januari 2017

Massör som masserar ett par händer.

Anneli Grönblad, skötare vid Karlskronas psykakut är initiativtagare till den nya behandlingsform som visats sig vara en fullträff för avdelningen. Idén spånades fram tillsammans med en vän och beröringsterapeut i Ronneby som jobbar med taktil stimulering.

Vad är taktil stimulering?

– Det är en medveten och strukturerad rörelse mot huden. Då huden är vårt största sinnesorgan aktiverar man ”må bra-hormoner” när man tar på den. Med taktil stimulering stryker man händerna på kroppen med ett speciellt tryck i en specifik ordning som är till för att inge en trygghetskänsla, säger Anneli Grönblad till Dagens Hälsa.

Anneli Grönblad, skötare på Karlskronas psykakut.

Taktil stimulering är utformat efter hur man själv rör sig när man tvättar eller smörjer in sig.

Patienter blev lugnare

Ett genomgående drag hos de patienter som skrivs in på psykakuten är ensamhet, oavsett om de visar det på ett utagerande sätt eller inte, enligt Anneli Grönblad.

Mottagningen har hittills utfört denna behandling på cirka 15 patienter där personalen märkt stora skillnader på patienternas beteende.

– Det gör man bara efter en till två behandlingar. De sover bättre och frågar inte lika ofta efter lugnande medicin. Vi provar därför denna behandling innan de får behovsmedicin, säger hon till Dagens Hälsa.

Karlskronas psykakut kommer att utveckla samt fortsätta med denna behandling och har även öppnat upp ett enskild rum specifikt för taktil stimulering.

Varför tror du att beröring som behandlingsform inte funnits tidigare på psykakuter?

– Det är ofta en orolig avdelning och aggressiva människor skrivs in, vilket kan vara en anledning. Men vi har inte stött på några problem alls.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 januari 2017