Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 8 februari 2017

Inte allt för länge sedan krävde svenska forskare i ett upprop politiska åtgärder som läskskatt för att bekämpa den oroliga ökningen av fetma bland barn. Folkhälsominister Gabriel Wikströms svar var att inga löften skulle ges ut och sa därmed nej till en höjd läskskatt.

Läskskatt har prövats i några länder med lyckade resultat som följd, även under Uppsala Health Summits i oktober förra året diskuterades skattefrågan.

Rekommendationen är att om en sådan förändring ska vara effektfull bör en skatt inkludera en bredare massa än bara läsk, samt kombineras med andra effektfulla åtgärder.

Toppmötet samlade representanter från akademi, företag, myndigheter, organisationer och politiker till två dagars diskussion om olika aspekter på hur vi i Sverige kan vända trenden med barnfetma.

– Rapporten rekommenderar starkt ett brett anslag av åtgärder som påverkar barnens hela livsmiljö. Det räcker inte med enskilda åtgärder för att bryta barnfetman. Samarbete mellan många olika aktörer kräver dock ett politiskt ledarskap, vilket också rapporten efterlyser, säger professor Rikard Landberg, ordförande för Uppsala Health Summits programråd 2016.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 8 februari 2017